Za-Kura

Za-Kura is een karatevereniging met lessen in Sauwerd en Adorp. Momenteel hebben we geen jeugdgroepen. De seniorengroepen zijn vanaf ongeveer 15 jaar. De lessen worden gegeven door rijkserkende sensei’s (trainers) onder supervisie van sensei R. Kromowidjojo. Wij doen mee aan wedstrijden, zowel nationaal als internationaal waar reeds vele fraaie prijzen zijn gewonnen. Za-Kura is aangesloten bij de NCS (Nederlandse Culturele Sportbond) (NSF / NOC).

Wat is nu eigenlijk karate?

“Zij die ’t weten praten niet. Zij die praten weten ’t niet”.

KARATE is NIET het doorslaan van stenen en hout: Onzin! KARATE is WEL een dynamische vechtsport waarbij hoofdzakelijk gebruik wordt gemaakt van vuist- en voetstoten, slagtechnieken en in mindere mate werptechnieken. Deze technieken, die methodisch worden aangeleerd, kunnen binnen het kader van een aantal spelregels op sportieve wijze in wedstrijden op elkaar worden toegepast zodat lichamelijk letsel wordt uitgesloten. De mogelijkheid om zich op een speelse manier te bekwamen is dus aanwezig.

Waarom karate beoefenen?

a. om lichamelijk en geestelijk fit te blijven.
b. men is bij het oefenen van de technieken niet altijd afhankelijk van een partner waardoor het geleerde ook buiten de sportzaal (dojo) kan worden doorgenomen (kata’s = vorm).
c. omdat het een uitstekende zelfverdedigingsmethode is.
d. omdat men regelmatig het geleerde kan testen door aan examen of wedstrijden deel te nemen.
e. karate kan zowel door dames als heren worden beoefend.

Het uiteindelijke doel van Karate is geen nederlaag of overwinning maar de verbetering van het karakter van de beoefenaar.

Karate voor vrouwen

Bij het karate voor vrouwen moet het accent liggen op:
• de zelfverdediging en
• schoonheid en
• souplesse der bewegingen.

Vaak heeft een vrouw bij het verdedigen meer succes dan een man, daar men van een vrouw niet zo gauw verwacht, dat zij doeltreffend van zich af kan slaan. Het volgen van de karatetraining is van velerlei nut. Afgelopen is de angst voor donkere straatjes, weg de angst voor schorriemorrie. De vrouwen behouden bij de karatesport volkomen hun vrouwelijkheid, het is zelfs zo dat ze door de training een soupeler figuur krijgen en zich vrijer zullen gaan bewegen. Het is echter wel zo dat een karateles voor vrouwen een iets andere inhoud zal moeten hebben dan een les voor mannen. Er zijn vele mogelijkheden om zich uit een benarde positie te bevrijden als je als vrouw daarin komt te verkeren. Je hoopt natuurlijk dat het nooit nodig zal zijn, maar de overtuiging dat je je kunt redden geeft je al een prettig gevoel.

Wil je meer weten, kom dan eens een training bezoeken, of train een paar keer gratis mee

Wie is de sensei van onze vereniging?

Rudi Kromowidjojo, geboren op 6 maart 1954 in Suriname is van Javaanse afkomst. In Suriname heeft hij zijn jeugd doorgebracht. Op 21 jarige leeftijd reisde hij zijn ouders achterna naar Nederland, na zijn militaire dienst (TRIS) in 1975.

Rudi heeft als klein kind de beginselen van de Indonesische vechtkunst geleerd van zijn oom en grootvader, toen al een oude man. Ook deed hij daar al mee aan wedstrijden waar het er hard aan toe ging. Een jaar na aankomst in Nederland leerde hij zijn huidige vrouw Netty kennen, die ook al snel binnen de karate actief werd, met succes. In 1979 zijn ze getrouwd en in 1986 werd hun zoon Chjanoy geboren en in 1990 hun dochter Ranomi. Netty moest hierdoor stoppen met haar sportcarriere, maar achter de schermen verricht zij nog vele werkzaamheden die er voor onze sportclub nodig zijn.

Toen Rudi net in Nederland was kwam hij al gauw in contact met de Budosport en op 25 maart 1977 werd samen met Guus Kreleger, Sportcentrum Za-Kura opgericht. Hier werden alleen Jiu -Jitsu en Judo lessen gegeven. Rudi beoefende hier het Jiu -Jitsu en was tevens assistent van Guus Kreleger. Hier werd Rudi gevraagd Karate lessen te gaan verzorgen. Voordat Rudi bij Za-Kura kwam deed hij al aan Karate, Pentjack Silat en Kempo.

Ook richtte hij in 1976 te Groningen samen met Ken Callender de Karatevereniging Awara-Makka op. Dit was toen een van de bekendste karateclub met allure wat het om wedstrijden ging. Het waren toen de tijden van de BBN (Budo Bond Nederland) en daarna het huidige KBN (Karate-do Bond Nederland). Met Jiu-Jitsu zit Rudi bij de IBF (Internationale Budo Federatie). De IBF was een organisatie met diverse vechtsporten, zowel het semi-contact als full-contact werd hier beoefend. In 1982 werd Rudi lid van deze organisatie. Hier heeft Rudi zijn lerarenopleiding en cursus sportmasseur gevolgd. In 1993 na een loopbaan als ervaren wedstrijdkarateka is Rudi gevraagd om de functie van bondscoach te willen vervullen. Dit heeft hij een jaar gedaan.

Begin 1995 stapte Rudi met de Karate-do Vereniging Za-Kura over naar de NCS (Nederlandse Culturele Sportbond). NCS heeft een Rijkserkende erkenning. Rudi is nog steeds actief binnen de NCS, hij zit in diverse commissies; examen-dangraadcommissie en scheidsrechterscommissie.